The Definitive Guide to solunum yetmezliğinden ilk önce etkilenen organ hangisidir
Wiki Article
Viral enfeksiyonlar sonraki bakteriyel enfeksiyonu kolaylaştırabilir ve solunum yollarında bulunan patojen oranını artırabilir. Ayrıca virüs kaynaklı enfeksiyonların tedavilerinin olmaması nedeniyle solunum yetmezliği tedavisi uzun süreli olabilir. Özellikle zayıflamış bağışıklık sistemine sahip kişiler enfeksiyonlara ve dolayısıyla solunum yetmezliği riskine karşı dikkatli olmalıdır.
Her solunum yetmezliği yaşayan hasta için her tedavi uygun olmayabilir. Tedavi, sorunun kaynağına, süresine ve şiddetine bağlı olarak değiştiğinden dolayı en uygun tedavi için doktorunuza başvurunuz.
Alveoler pO2 ve pCO2, alveoler ventilasyon ve perfüzyon arasındaki ilişki ile belirlenir. • Ventilasyon-perfüzyon oranı: V/Q • V/Q değişiklikleri Alveoler pO2 ve pCO2 değişiklikleri
Tedavi süresi hakkında kesin bir süre vermek, durumun karmaşıklığı nedeniyle zor olabilir ve genellikle bireysel vakaların değerlendirilmesi gerektirir.
Hava yolu obstrüksiyonunda: V/Q azalır. Kan akımında azalma olduğunda: V/Q artar. V/Q uyumsuzluğu:
Astım ataklarının tedavisinin genel amacı, havayollarındaki mikrobik olmayan iltihaba bağlı daralmanın giderilmesi ve hastanın rahat nefes almasının sağlanmasıdır.
Suggestion III solunum yetmezliği: Perioperatif gelişen solunum yetmezliği olarak tanımlanabilir. Atelektaziye, atılamayan sekresyonlara, ağrı nedeniyle gelişen yüzeyel solunuma bağlanır.
Kronik solunum yetmezliğinde solunum fonksiyonu kalıcı ve yavaş ilerleyen bir şekilde bozulmaktadır. Kronik solunum yetmezliği yaşayan hastalar bu belirtileri sürekli yaşadvertıkları için solunum yetmezliğinden ilk önce etkilenen organ hangisidir zamanla tolere edebilmektedirler.
Bu nedenle soluk alma ve hayatta kalma eşanlamlı olarak algılanır. Solunum yetmezliği yaşamı tehdit edici olabileceği için solunum yeterliliği dikkatli ve hızlı bir şekilde değerlendirilmeli, gerekirse acil tıbbi bakım uygulanmalıdır.
Solunum yetmezliği tedavileri öncelikle sağlık durumunu stabilize etmeyi ve hastaların yaşam kalitesini iyileştirmeyi amaçlar.
Oksijen tedavisinde amaç kana olması gereken oksijen seviyesini geri kazandırmak, hastanın yaşam kalitesini ve performansını iyileştirmektir. Kronik solunum yetmezliğinde uzun süreli oksijen tedavisi uygulanmaktadır.
Tetikleyici etkenlerle karşılaşarak astım atağı geçiren hastaların etkilenme derecesine göre, hafif, orta ve ağır şiddette astım atakları tanımlanmaktadır. Hafif astım ataklarında hastayı rahatsız eden bulgular özel bir tedaviye gerek olmadan kendiliğinden ortadan kalkarken, orta ve ağır astım ataklarında hastalar acil gardenım isteyebilmekte ve özel tedavilere gereksinim duyabilmektedirler.
Solunum problemi ile ilgisi olmayan bu durumu ortaya koyabilmek için hipotermik ortamı kaldırarak periferik siyanozun devam edip etmediğini gözlemek gerekir.
Sigara kullanımı dışında KOAH işyeri ortamında maruz kalınan tozlar ve kimyasalların solunması yoluyla, ısınma ve pişirme amacıyla kullanılan organik yakıtların (odun, tezek vb) dumanına maruz kalma sonucunda da gelişebilmektedir.